Her geçen gün internette zaman geçiren ve geçirilen süre hızla artmaya devam ediyor.
Dikkat Çeken Başlıklarla 2020 Dijital Trendleri ;
- Dünya ‘da internet kullanıcısı %7 oranında artış göstererek 4,54 milyara ulaştı.
- Ocak Ayı ile Dünya da sosyal medya kullanıcı sayısı 3.80 milyara ulaştı. Bu rakam geçen sene ile kıyaslandığında %9 oranında değişime denk gelmektedir.
- Global olarak cep telefonu kullanıcı sayısı ise 5,19 milyara ulaşmış durumda.
Yüksek olasılıkla bu yılın 100 gününü sanal dünyada geçireceksiniz. Ortalama bir kullanıcı günün 6 saat 43 dakikasını internette geçiriyor. Kaba bir hesap ile ortalama olarak bir bireyin günde 8 saat uyuduğunu düşünürsek , ayakta olunan zamanın %40 gibi bir oranı internette harcamaktadır. İnternette zaman geçirenlerin oranı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Örneğin ; Filipin’liler günün ortalama 9 saat 45 dk ‘sını internette geçirirken , Japonlar da bu rakam 4 saat 22 dakika ‘ya inmektedir. Filipinliler dünyada en çok internette vakit geçiren ülkesi iken Japonya ‘da en az vakit geçirenidir.
Türkiye Günlük olarak internette ne kadar vakit geçiriyor ?
İstatistiklere göre Türk halkı günlük ortalama 7 saat 25 dakikasını internette geçiriyor. Yani yaklaşık olarak ayakta geçen sürenin %55 ‘ni internette geçiriyoruz.
Dünya nüfusunun ortalama %40 ‘ı hala internete bağlı değil.
Kabaca yaklaşık 3.2 milyar insanın internet bağlantısı olmadığını gösteriyor.
İnternet bağlantısı olmayanlar yoğunlukla Dünya ‘nın neresinde yer alıyor ?
1 Milyardan fazla internet bağlantısı olmayanlar, yaklaşık %31 ‘ine denk gelen kısmı Güney Asyada , %27 ‘si Afrika kıtasındaki ülkelerde ( 870 milyon insan ) yer alıyor.
Demografi yapının internet kullanımı üzerinde etkisi büyük. Örneğin; Yaş dağılımına bakıldığında internet bağlantısı olmayanların çoğunluk olduğu Güney Asya ‘da yaş ortalaması 13 iken ( 460 milyon insan ), Afrika kıtasında ise yaş ortalaması 20 ‘dir.
Cinsiyete göre internet bağlantısı olmayanlar yoğunlukla kadınlar oluyor. Sosyal medya kullanımında da bu oran farklılık gösteriyor. Erkeklere göre 3 kat daha düşük oranda Kadınlar Güney Asya’da sosyal medya kullanıyorlar.
Mobil İnternet Kullanımı , İnternet kullanımının %50 ‘si oranında
Dünya internet kullanıcılarının %92 ‘si mobil cihazlarla internete bağlanıyor. Ancak halen bilgisayar internet bağlantısında kullanılan yaygın elektronikler arasındadır. İnternet kullanıcılarının 16-64 yaş aralığındakiler dizüstü (laptop) ve masaüstü (desktop) bilgisayalarlar internete bağlanıyorlar. Web de surf yapanların %53 mobil cihazlardan olurken %44 ‘ü bilgisayarlardan gerçekleşmektedir. Oyun konsollarından internet surf oranı oldukça düşüktür.
Mobil Cihazlarda Apps ( Uygulama ) Kullanım Oranını merak ediyor musunuz ?
Şaşırılmayacak oranda hayatlarımızın her anından mobil uygulamaları kullanıyoruz. Spor yaparken , dinlenirken, çalışırken , aileyle zaman geçirirken , WC de , sosyalleşirken hatta flörtleşirken de…
İnsanlara aşk bulmaları konusunda yardımcı olmak da büyük bir sektör olduğu ortada. Yapılan araştırmalara göre Tinder ,oyun dışındaki uygulamlar kategorisinde en çok gelir eden 2019 yılının uygulaması oldu. Yalnız kapler , Tinder dahil bir çok çöp çatan uygulaması için toplamda 2.2 milyar dolar harcamış. Bu rakam 2 yıl öncesine göre 2 kat artmış.
En çok mobil uygulama kullanılan kategori ; Anlık mesajlaşma ve Sosyal Medya uygulamaları olmuş. Alışveriş , Haritalar ve video -tv izleme uygulamaları da en üst sırada alan diğer uygulama kategorileridir. %11 ‘ilk kullanım oranına göre çöp çatan uygulamaların getirdiği gelir oranı da oldukça dikkat çekici. Dolayısıyla %47 ile oyun uygulamaları çok yüksek gelir kaynağı olduğu inkar edilemez. Gelişmete olanlar ise Sağlık ve Bankacılık uygulamalarıdır.
2019 yılı boyunca dünya 200 milyar mobil uygulama indirmiş ve 120 milyar dolar uygulama ve uygulama için satın almalarda harcanmış.
Günlük Sosyal Medya Kullanım Oranı – Tüm cihazlar ve 16-64 yaş aralığı için-
Günlük olarak sosyal medyada geçirilen süre dünya ortalamasında 2 saat 24 dk olurken Türkiye ‘nin 2 saat 51 dk ile dünya ortalaması üzerinde yer almaktadır. En çok kullanılan uygulamayı tahmin etmesi zor olmasa gerek.
Dünyada En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulaması Hangisi ?
Yıllara göre aktif kullanıcı rakamları değişse de Facebook istikrarlı olarak yaklaşık 2.5 milyar aktif kullanıcı sayısı ile 1nci olmaya devam ediyor. Takip eden ise sırasıyla Youtube , WhatsApp , FB Messenger , WeChat , Instagram , Tiktok …
Dünyada En Çok Ziyaret edilen Web sayfaları Hangisi ?
Google Arama motoru açık ara dünyanın en çok ziyaret edilen web sayfası ünvanını korumaktadır. Chrome ve diğer tarayıcılar da geçerli açılış sayfası olduğunu da düşünürseniz gayet normal.
Youtube ‘da ikinci sırada yerini alırken Dünya’nın bol bol video izlediğini ve youtuber ‘ların gelir kaynağını kestirmek güç değil.
Türkiye %45 oranıyla Dünya Ortalamasının üstünde sesli komut ve sesli arama özelliği kullanıyor.
Japonya ve Almanya gibi ülkelerin bu özelliği en az kullanlar olması da ilgi çekici. Dil desteği Türkçe ‘den önce gelen ülkeler olmasına rağmen kullanım oranları oldukça düşük.
Raporun tamamı için info@sanaldunyali.com ‘a email atmanız yeterlidir.